Spring til indhold

Hvad er en faldstamme?

En faldstamme transporterer spildevand fra din vask, vaskemaskine, bad, toilet og alle andre anordninger, som bruger vand og er udelukkende designet til at kunne transportere spildevand. En faldstamme er et langt og lodret afløbsrør, der typisk optræder i boliger med flere etager eller i etageejendomme. Det gælder også boliger som lejlighedskomplekser, hvor faldstammen transporterer spildevand fra boligernes køkken og bad til kloakken. Som navnet antyder, er en faldstamme et rør, hvor spildevandet “falder” ned igennem, når du for eksempel skyller ud i toilettet eller bruger håndvasken i køkkenet. 

Hvad er en faldstammes funktion?

Det er faldstammens opgave at forbinde alle lejlighederne og hjælpe hver eneste af dem af med deres spildevand. Det vil også sige, at faldstammer er robuste rør, der skal kunne holde længe, og holdbarheden på en faldstamme er typisk også 70-80 år. Især i et lejlighedskompleks kan det være problematisk, hvis der sker tilstoppelser eller lækage på røret, da det så typisk giver opstuvninger af spildevand i lejlighederne i bygningen. Derfor er det vigtigt, at du tænker over, hvad du smider i toilettet og i vasken – uanset om du bor i egen bolig eller lejlighedskompleks.

Hvis du vil kontrollere en faldstamme for, om den kunne trænge til renovering, viser slid og lækager sig ved rustudfældninger, huller og aflejringer inde i faldstammen. I dag bliver ældre faldstammer ofte skiftet ud med rør i plast eller støbejern.

Har du en utæt faldstamme?

Vedligehold og rensning af afløbsrør

Især når du bor i et lejlighedskompleks, har du et ansvar for, at lækage og tilstopninger ikke sker. For at undgå det, er det vigtigt at ting som vatrondeller, vatpinde, tamponer og lignende ikke skylles ud i toilettet, da du kan risikere at tilstoppe røret. Derfor er det altid en god ide at have en lille skraldespand på badeværelset, så du nemt kan komme af med det affald, der ikke er tiltænkt toilettet.

Det samme gælder i håndvasken i køkkenet. Vi oplever ofte at mange faktisk skyller mange af deres madrester fedt og olie ud i vasken og langsomt lader det forsvinde i afløbet i stedet for at smide det i skraldespanden. Især store mængder fedtrester skal på ingen måde ned i vasken, da det meget nemt tilstopper faldstammen. I dag har har vi heldigvis redskaber, som kan hjælpe dig, hvis du er slem til at lade dine rester løbe ned i vasken, når du skyller dine tallerkener af. Det kan være en opsamlingssi, som kan være med til at forebygge en tilstoppet køkkenvask, og det er derfor altid en god ting at have. En opsamlingssi sidder i afløbet og stopper de værste madrester fra at løbe ned i afløbet, og på den måde undgår du en tilstoppet faldstamme.

Rens af faldstammesystem

Rens en faldstamme regelmæssigt og undgå opstuvning af spildevand i dit køkken eller badeværelse

Det bedste du kan gøre for at undgå tilstopninger eller lækage på en faldstamme er at rense rørene regelmæssigt i stedet for kun at gøre noget, når uheldet er ude. En regelmæssig rensning kan være noget så simpelt som en gang imellem at hælde varmt eller kogende vand i alle dine afløb som i gulvet, toilet og håndvaske. Du bør undgå at bruge kemikalier, når du renser faldstammen, da det på længere sigt kan forårsage skader på emaljen.

Hvis du dog alligevel oplever at faldstammen er tilstoppet, bør du kontrollere vandlåsene og se, om der skulle være hår, fedt, madrester eller andet, som blokerer. Der kan det også være en god ide rent faktisk at rense de forskellige dele af røret, så du er sikker på, at tilstopningen ikke sker igen kort tid efter.

Få en serviceaftale

Kontakt os for renovering eller rensning af din faldstamme

Selv hvis du regelmæssigt vedligeholder en faldstamme, kan det være nødvendigt, at den enten relines, udskiftes eller renses professionelt, hvis den simpelthen er blevet for gammel og der er rustet og blevet utæt. Dog er det ofte ikke nødvendigt at udskifte hele røret, og med vores relining renser vi faldstammen, så den står som ny igen. En relining sker uden kemikalier og vi renser faldstammen med kæde og vand, TV-inspektion og stikprøver, så vi garanterer, at kvaliteten af rensningen er i top. Reliningen sker ved, at vi påfører polyurethan på indersiden af faldstammen, så røret igen er modstandsdygtigt.

Som en del af vores service “Dobbelt Kvalitetskontrol” sikrer vi, at rensningen bliver kontrolleret løbende af både operatøren, der selv udførte rensningen af faldstammen og af vores kvalitetschef. Kontakt os for at høre mere om rensning eller renovering af faldstamme.

Find medarbejder
4 medarbejdere fra Greenpipe

Få et uforpligtende tilbud på renovering af faldstammer i din ejendom

Ejendomsoplysninger

Kontaktoplysninger