Spring til indhold

FAQ – Få svar på de mest hyppige spørgsmål

Hvad er relining af faldstammer? Hvordan genbruges rørsystemer? Vi har her samlet de mest almindelige spørgsmål. Få uddybende svar her.

Relining af faldstammer er en mere beboervenlig, bæredygtig og billigere alternativ til traditionelle renoverings-/udskiftningsmetoder af faldstammesystemer.

 

Det gamle faldstammesystem bliver simpelthen genbrugt. Det bliver renset, tørret og indvendig belagt med et jævnt lag coating af plastmateriale polyuretan, der er specielt udviklet til relining af faldstammer.

 

Metoden involverer ingen byggearbejde, støv eller støj og er dermed meget beboervenlig. Køkken og bad skal ikke nedrives, beboerne ikke genhuses og man kan – i løbet af de par dage renoveringsarbejdet forgår – altid benytte badeværelserne om aftenen indtil arbejdet forsættes næste morgen.

 

Levetiden på relinede rør er den samme som på udskiftede, nye rør (min. 50 år), og der gives en 10 års tæthedsgaranti på de relinede rør.

Når du vælger at forny dine faldstammer med relining frem for at udskifte dem, vælger du den mest bæredygtige løsning. Først og fremmest slipper du nemlig både for at afmontere de gamle rør og få dem deponeret på en genbrugsplads. Og så slipper du også for at bryde dele af køkkenet og badeværelse ned samt genopbygge vægge og rørkasser, montere nye fliser mv.

 

Gør en forskel for klimaet!
På den måde sparer du klimaet for en stor mængde C02! Derfor er det langt den mest miljøvenlige løsning at genanvende det gamle rørsystem med relining. Der er mindre besvær ved selve renoveringsprocessen – det kræver blot rensning og produktion af materialet til det nye indvendige coating.

 

Vi er stolte af, at vi kan spare verden for over 60% CO2 per lejlighed ved at reline faldstammer i stedet for at udskifte dem. Det svarer til 100 kg CO2 per lejlighed.

Det er en god idé at være bevidst om, hvilket produkt man vælger til at få relinet sine faldstammer med, fordi de forskellige reliningsprodukter har forskellige egenskaber. Der findes polyesterplast og polyuretan til relining af faldstammer.

 

Polyuretan, som er specielt udviklet til faldstammer, har den fordel, at den har en høj vedhæftningsevne. Den egner sig til alle typer rør: plast, stål og støbejern. Det er en stor fordel, hvis der blev partiel udskiftet nogle rørstykke i afløbsinstallationen. Med brug af polyuretan kan man skabe et homogent rør med en ensartet inderside, der er glat og hård i overfladen samtidig med, at det er fleksibelt. Det betyder, at fedt og andet der løber igennem køkkenfaldstammen har sværere ved at sætte sig fast. Det betyder også, at vedligeholdelse af faldstammen efter relining kan blive forringet.

 

Polyesterplast derimod bliver en smule ru i overfladen. Dette kan være en ulempe på faldstammer installeret i køkkenet. Her er afsætning af fedt og lignende meget højt, og det kan nemt sætte sig fast på polyesterplasten.

Det er vigtigt, at kvaliteten er helt i top på dine relinede rør. Derfor udføres der en ekstra grundig kvalitetskontrol af disse. Hos Greenpipe er en af vores vigtigste kernekompetencer netop faldstamme kvalitetskontrol, og denne er altafgørende for, at arbejdet udføres på bedst mulige vis.

 

Vi gør derfor brug af dobbelt kvalitetskontrol i vores arbejdsproces. Det indebærer, at reliningsarbejdet både skal godkendes af personen, der udfører arbejdet OG Kvalitetschefen, inden dokumentationen leveres til kunden eller byggetilsynet.

 

Hos Greenpipe bruger vi diverse metoder for at tjekke og sikre, at kvaliteten er i top. Det er blandt andet TV-inspektion efter relining af rør, stikprøver af reliningens lagtykkelse samt kvalitetssikring af det udførte arbejde. Med denne grundige kvalitetskontrol kan vi altid garantere 10 års tæthedsgaranti på relining af faldstammer.

Hos Greenpipe er vi specialister i relining af faldstammer, som sikrer, at du ikke behøver at tænke på udskiftning af din faldstamme, hvis den larmer, er utæt, rusten eller andet. Relining af en faldstamme er en metode, der genbruger det eksisterende faldstammesystem og blot udskifter dine rørledninger uden de ekstra omkostninger forbundet med at skulle renovere, vælte vægge, grave op og lave et helt skift af faldstammen. Dit rørsystem er sikkert en af de mest frygtede elementer i dit hjem. Og endnu værre er det formodede mareridt at skulle udskifte en faldstamme, der har givet efter af slid og en lang levetid. Der er dog en lettere vej ud af mareridtet – også selvom den indre skade af faldstammen synes væsentlig.

 

Det nemmeste og hurtigste, du kan gøre, er at hyre nogen til at udføre en relining af faldstammen. Hos Greenpipe er prisen på relining af faldstammer typisk kun en tredjedel i sammenligning med udskiftning af faldstammer. Grunden er, at man undgår nedrivning af de gamle faldstammer, køkken, bad og opbygning af alle byggedele, efter renoveringsarbejdet er overstået. Ved relining-metoden bliver det eksisterende faldstammesystem bare genbrugt og belagt med et ensartet lag coating på indersiden af faldstammen.

 

Du er altid meget velkommen til at kontakte os for et uforpligtende tilbud.

Udskiftning af faldstammer er både et meget stor indgreb i beboernes hverdag og i selve bygningen. De eksisterende bygningsdele og de gamle rør bliver nedrevet. Efterfølgende bliver køkken og bad reetableret med nye elementer, fliser, maling, etc.

 

Relining er en mere beboervenlig og bæredygtig løsning til renovering af faldstammesystemet. Udskiftning af faldstammerne tager typisk 2-3 uger på grund af byggearbejdet, hvorimod relining tager kun et par dage før, faldstammerne er klar til at holde i mange år igen.

 

I modsætning til udskiftning har relining også den fordel, at man undgår at opstille en toilet/badevågen i byggeperioden. Beboerne kan altid bruge deres badeværelser igen til aften. Afløbene bliver kun spærret af i arbejdstiden – fra omkring kl 7.30 om morgenen til kl 18.00 om aftenen. Efter kl 18.00 kan man bruge sin badeværelse igen indtil næste morgen.

Forskellen mellem strømpeforing og relining ligger i renoveringsmetoden, og produktet der bruges til den indvendige belægning af faldstammesystemet.

 

Ved en strømpeforing bliver en imprægneret ’strømpe’ af filt eller glasfiber ført ind i faldstammen. Imprægneringen af strømpen består af kunstharpiks (polyester, epoxy eller vinylester). Strømpen bliver skudt i røret ved hjælp af trykluft og indeholder en ballon, der kan holde strømpen udspændt. Når strømpen er på plads pustes ballonen op, så den presser strømpen ud i det gamle rør og slutter helt tæt til. Derefter lukkes trykket ud af ballonen, ballonen trækkes ud og foringsmaterialet hærdes indvendig med UV-lys, varmt vand eller damp. Til sidst bliver eventuelt aflukkede stikledninger skåret op.

 

Begge renoveringsmetoder er gode alternativer til udskiftning af rør, men ulempen ved strømpeforing kan være, at opskæringerne ikke bliver tilstrækkelige pæne og glatte. Produkterne, der bliver brugt til strømpeforing, har heller ikke den samme vedhæftningsevne til faldstammen som det specielt udviklede reliningsprodukt polyuretan.

 

Polyuretan hæfter på alle rør-typer og sikrer dermed en homogen rørbelægning fra kælder til loft, også hvis dele af faldstammen er blevet renoveret over tid med forskellige materialer. Ved brug af en robot-styrede Reliner sikrer reliningsmetoden også, at coating-resultatet bliver mere ensartet med en helt glat overflade uden de folder, der kan opstå ved strømpeforing.

Alle gamle afløbsinstallationer i eksisterende boliger kan som udgangspunkt relines. Vores udstyr er specielt egnet til rensning af gamle afløb. Det er skånsom for rørets indvendige overflade og dermed undgår vi at skære faldstammer i stykker, hvis de er i dårlig tilstand.

 

Vi kommer gerne med en vurdering mht. tilstanden af dine faldstammer. Det kræver kun, at vi kigger på ejendommen og besigtiger de gamle faldstammer nede i kælderen.

 

Faldstammernes levetid er normalt 40-60 år. Men det er en god ide at være opmærksom på, hvornår faldstammerne trænger til fornyelse. Alternativet er nemlig vandskader, som kan ende med at være en rigtig dyr situation at stå i. Her er en tjekliste, som kan hjælpe dig med at vurdere dine faldstammernes tilstand, og om de er modne til renovering:

 

  • Der er rusttæringer eller revner på den udvendige side af faldstammerne, hvilket er tegn på, at der siver spildevand ud igennem røret.
  • Igennem de sidste par år har der været utætheder på faldstammerne, som er blevet repareret af et VVS firma.
  • I flere lejligheder kan faldstammerne allerede være udskiftet.
  • Faldstammerne stopper til, og der er mange aflejringer i faldstammer, hvilket kan kontrolleres med TV inspektion.

Støbejernsfaldstammer er meget vegnede til at blive relinede. Støbejernsfaldstammer kan typisk holde 40-70 år. Når støbejernsfaldstammer får rustpletter på ydersiden, så er det fordi de er blevet utætte, og man skal tænke på at de snart skal relines.

Alt fra rørstørrelse Ø 60 mm og opefter kan typisk relines. Derudover skal rørene blot befinde sig inde i bygningen.

Få et uforpligtende tilbud på renovering af faldstammer i din ejendom

Ejendomsoplysninger

Kontaktoplysninger